Ajankohtaista

Ajankohtaista

 

KURTTURUUSUILLE KYYTIÄ

Vuosikymmeniä erittäin yleisesti käytetty kurtturuusu on kansallisesti haitallinen vieraslaji, joka tulee hävittää Suomesta. Ulkomailta hyvien ominaisuuksiensa vuoksi tuotu laji on menestynyt. Suomessa liian hanakasti vieden tilaa ja tukahduttaen alkuperäisiä kasvejamme sekä luonnon monimuotoisuutta.

Kurtturuusun hävittämisessä tulee kiire, sillä se pitää saada poistettua pihoilta, puistoista ja katujen varsilta 1.6.2022 mennessä. Vastuu hävitystyöstä on tontin, pihan tai maa-alan omistajalla.

Tunnista ja hävitä

Tavallisesti ongelmana on kurtturuusun sekoittuminen sen yhä sallittuihin hybridi- ja alalajikkeisiin tai orjanruusuihin.
Tunnistusvinkkejä on tarjolla netin täydeltä, yksi niistä on kukka: kurtturuusulla kukat ovat isoja ja yksikerroksisia, väriltään fuksian- ja vaaleanpunaisia tai valkoisia. Jos taas kukka on monikerroksinen ja lehtiä paljon, on kyse mitä ilmeisimmin
muusta ruusulajikkeesta. Poistettavan kasvin tunnistaminen on tärkeää, koska Suomessa kasvaa monia ruusulajeja, jotka eivät aiheuta hankaluuksia alkuperäiselle kasvistolle eikä niitä näin ollen ole syytä hävittää. Jos epäröit kurtturuusun tunnistamista, kysy meiltä.

Suunnitellaan tilalle uutta

Kurtturuusun poistamisessa ei ole oikotietä onneen. Kasvi on hävitettävä juurineen mekaanisesti kaivamalla joko lapiolla tai kaivinkoneella alueen koosta riippuen. Jos maahan jää pienikin pätkä juurta, puskee ruusu vesaa aina uudestaan. Pihan pahiksella ei myöskään ole mitään asiaa kotikompostiin tai taloyhtiön biojätteeseen. Kasvi kaikkine osineen tulee pakata säkkeihin ja toimittaa jätteenkäsittelyasemalle, jossa se hävitetään asianmukaisesti. Urakan arvioinnissa kannattaa käyttää ammattilaisen apua etenkin, jos käsiteltävää pinta-alaa on paljon.

Entä mitä tilalle? Kurtturuusu on saattanut kattaa isojakin alueita pihapiiristä ja sen poistaminen voi jättää jälkeensä avaran tilan. Kurtturuusun poisto saattaa olla hyvä sysäys koko pihan uudelleen suunnitteluun ja tilan käyttötarkoituksen miettimiseen. Ole yhteydessä, me käärimme hihat! Muistathan myös, että syksyllä ennakoidaan jo ensi kesän kukinta sillä kukkasipuleiden ja kunnostustöiden aika on juuri nyt.

Ota yhteyttä: Kirsi Järvinen 050 551 2008, kirsi.jarvinen@kiinteistohuoltoturku.fi

ISO 9001 -LAATUSERTIFIKAATTI

Kiinteistöhuolto J. Rusanen Oy:lle on myönnetty kesäkuussa 2015 ISO 9001 -laatusertifikaatti.

Tämä on todistus siitä, että työskentelemme asiakkaidemme hyväksi, asiakaslähtöisesti ja järjestelmällisesti. Lisäksi se on tunnustus siitä, että pyrimme jatkuvasti parantamaan palvelumme laatua.

Laatujärjestelmän rakentaminen edellytti mm. kaikkien toimintaprosessien uudelleen tarkastelua sekä niiden yksityiskohtaista kuvaamista ja dokumentointia. Vuosittain tehtävät riippumattoman asiantuntijan auditoinnit tukevat toimintaamme ja pitävät sertifikaatin voimassa jatkossakin.

Ota yhteyttä »

Kiinteistöhuolto J. Rusanen on PHM Group partneri

Kiinteistöhuolto J. Rusanen on PHM partneri - osa pohjoismaista kiinteistöpalvelukonserni PHM Groupia. Meidän tehtävä on pitää huolta ihmisistä pitämällä huolta heidän asuinympäristöstään. PHM:n kanssa ei tarvitse miettiä ottaako tutun paikallisen vai ison pohjoismaisen. Meiltä saa molempien parhaat puolet.

Tutustu PHM Groupiin